Centru bezbednosti Podgorica sve do 4. februara nije prijavljivano nasilje nad dečakom koji je dan kasnije preminuo u Kliničkom centru Crne Gore, iako je dečak u januaru bio u bolnici zbog povreda koje mu je i tada naneo očuh Nermin Šišić, koji je uhapšen zbog ubistva petnaestomesečnog dečaka.

Nermin ŠišićFOTO: VIJESTI, SAVO PRELEVIĆ / PROMO
Nermin Šišić

– Centru bezbednosti, u periodu od 1. januara do momenta kad je penaestomjesečno dete muškog pola primljeno u bolnicu 4. februara, nije prijavljivano nasilje u porodici nad ovim detetom – piše u saopštenju ove ustanove.

Osim toga, kako se navodi, Upravi policije nije podneta prijava ou vezi sa povredama koje su u Dečjoj bolnici u Podgorici konstatovane 6. i 7. januara, kada je dete primljeno na pregled zbog hematoma na čelu.

– Takođe, očuh deteta N.Š. (27) iz Tuzle, sa boravkom u Podgorici, pre događaja od 4. februara, kada je dete primljeno u bolnicu sa vidnim povredama nastalim iz nasilja, nije privođen po bilo kom osnovu niti je protiv njega pre navedenog dana podnošena bilo kakva prijava Centru bezbednosti – kažu u Upravi policije.

Da stvar bude još bizarnija, 6. januara, kada je dečak primljen u bolnicu zbog povreda koje mu je naneo očuh, dečaka i nasilnika je do bolnice vozio komšija ove porodice, inače policijski službenik.

– Radi se o policijskom službeniku R.S. i, prema svim informacijama koje posedujemo u ovom momentu, on je postupao savesno jer nije znao da je povreda na čelu koju je dete imalo nastala iz nasilja, niti su mu lekari nakon što je prevezao dete i potom ostao u Dečjoj bolnici dok je trajao pregled deteta rekli da se radi o nasilnoj povredi – kaže se u saopštenju.

Majka dečaka nije radila ništa da spreči nasiljeFOTO: VIJESTI, SAVO PRELEVIĆ / PROMO
Majka dečaka nije radila ništa da spreči nasilje

Kako su kazali iz Uprave policije, R.S. je tog dana, kada je prolazio pored kuće u kojoj je dečak živio, uočio da petnaestomesečni dječak, koji se nalazio u dvorištu gde se igrao, a pored njega se nalazio očuh Šišić, ima hematom na čelu.

– R.S. je pitao Nermina Šišića kako je dete zadobilo povredu, a on mu je odgovorio da je dete palo preko ogradice i udarilo glavom u parket. R.S. je potom pitao Šišićada li je detetu ukazivana lekarska pomoć na što mu je on odgovorio da ga nisu vodili kod lekara, jer nemaju kola, pa nisu mogli da odu do bolnice – kažu u Upravi policije.

Policajac se potom ponudio nasilnom očuhu da njega i dete preveze do bolnice, što je Šišić prihvatio.

– Policijski službenik R.S u tom momentu nije mogao da zna kako je nastala povreda na čelu deteta, niti je on stručno lice koje može da kvalifikuje uzrok hematoma koji je dete imalo, a ponudio se da preveze dete do bolnice iz humanih razloga odnosno kako bi mu se ukazala pomoć zbog povrede – kazali s iz policije.

R.S. je, kako su naveli, ostao u Dječjoj bolnici dok je dete pregledano, a nakon izvršenog pregleda lekari koji su izvršili pregled nisu mu rekli, niti bilo kako ukazali, da je povreda detetu naneta nasilnim putem.

– S obzirom da ništa nije ukazivalo na sumnju da se radi o nasilju, R.S. nije imao osnova da događaj prijavi policiji. Policiji ovaj događaj tada nije prijavio ni Klinički centar – kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije naglašavaju da je prva prijava koju su dobili u slučaju nasilja nad petnaestomjesečnim djetetom bila 4. februara od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dana kada je detetu ukazana medicinska pomoć usled povreda sa vidljivim tragovima nasilja od kojih je sutradan dečak i preminuo.

Policija je, kako su naveli, od momenta saznanja za događaj intenzivno radila na njegovom rasvetljavanju, a službenici CB Podgorica su uhapsili Nermina Šišića zbog sumnje da je počinio krivično delo teško ubistvo, dok je majka deteta, Jelena Jovović (33) uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično delo kršenje porodičnih obaveza, jer je znala za zlostavljanje deteta, gledala ga, ali ništa nije preduzimala.

Lekari nijesu mogli da zaključe da je dete zlostavljano

Iz Kliničkog centra Crne Gore rekli su da su “postojeće povrede odgovarale opisanom nastanku, kako su to lekarima prezentovali pratioci koji su doveli pacijenta na pregled”.

Lekari na osnovu kliničke slike maloletnog dečaka u januaru nisu mogli da zaključe da je dete bilo fizički zlostavljano, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Iz te ustanove rekli su da je Komisija za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga KCCG na sednici analizirala medicinsku dokumentaciju, sada pokojnog dečaka, kao i odluke i radnje u toku njegovog lečenja.

– Nakon uvida u lekarske izveštaje i pojašnjenja dobijenih od ordinirajućih lekara, Komisija je zaključila da prilikom prijema i tretmana P.J. u KCCG su preduzete sve radnje u vidu pregleda i radiološke dijagnostike, dok se iz kliničke slike nije moglo zaključiti da ima elemenata nasilja nad pacijentom – saopštili su.

Maloljetni P.J. preminuo je u ponedjeljak od povreda koje mu je zadao očuh Nermin Šišić.

Osumnjičena Jelena Jovović priznala je tužiocu da je znala da je njen nevenčani suprug više meseci svakih nekoliko dana fizički tukao njenog sina P.J., jer mu je smetao njegov plač.

Ona je, kako piše u naredbi za sprovođenje istrage, tužiocu kazala i da je početkom januara kada se vratila iz prodavnice na glavi deteta vidjela povrede, ali da joj je Šišić rekao da se dete “udarilo u parket”. Osumnjičena tvrdi da je tada Šišiću rekla da to nije od pada na parket, već da je on udario dete.

Nerminu Šišiću i Jeleni Jovović određen je pritvor do 30 dana.

Za ubistvo  dječaka Šišiću prijeti kazna zatvora od 40 godina, dok majka može biti osuđena do osam godina robije, zbog zbog krivičnog dela “kršenje porodičnih obaveza”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here