U narodu je za Trivundan vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja, a prema jednom od njih, ukoliko na taj dan padne sneg, godina će biti berićetna.

I ove godine u svim vinogradarskim mestima u opštini Negotin, u subotu 14. februara, slaviće se ime Svetog Trifuna zaštitnika vinogradara i vinara. Centralnu proslavu omiljene slave Krajinaca, kao i ranijih godina na Rajačkim pivnicama, koje mnogi svrstavaju u najinteresantnije turističke lokalitete u Srbiji, prirediće Turistička organizacija i Mesna zajednica Rajac, pod pokroviteljstvom opštine Negotin. Manifestacija Sveti Trifun na Rajačkim pivnicama počeće u  11 sati, rezanjem slavskog kolača i prvom rezidbom vinove loze. Program će biti nastavljen degustacijom vina iz rajačkih podruma i muzičkim sadržajima.

U narodu je za Trivundan vezano mnoštvo raznih običaja i priča. Ukoliko tada padne sneg, verovalo se, biće berićetna godina. Prema nekim verovanjima sa  danom praznovanja Svetog Trifuna, počinje proleće. Kako god, pred nama je proslava Svetog Trifuna kada će u svim vinogradima domaćina biti orezani prvi čokoti  vinove loze u nadi da će grožđe biti slasno a rod bogat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here