Beli luk nije dobar samo za lečenje prehlade, već može da se koristi u razne druge neuobičajene svrhe.

Nekoliko saveta kako da iskoristite beli luk i sebi olakšate život.

Čišćenje lica

Umesto da koristite jake hemikalije na svojoj koži, upotrebite beli luk koji je prirodna zamena za njih. On u sebi sadrži alicin koji sadrži antibakterijska svojstva i dobar je za uklanjanje gljivica i virusa.

Korisite ga protiv gljivica na stopalima

Preporučljivo je držati stopala 30 minuta u lavoru sa vodom punom belog luka. Ukoliko ne želite da držite noge u lavoru, možete ga pomešati sa maslinovim uljem i mazati na stopala.

Otklanja zubobolju

Ukoliko niste u mogućnosti da odete kod stomatologa, prepolovite češanj belog luka i stavite ga na bolno mesto.

Zaustavite infekciju uha

Beli luk može pomoći svojim antibiotičkim svojstvima. Preporučuje se da se stavi nekoliko vrelih kapi ulja od belog luka u uho, kako bi se ublažio bol.

Odleđvanje puta

Koristite beli luk u prahu kako biste se rešili leda i snega. Kuća će vam možda mirisati kao da se nešto kuva u njoj, dok će se sneg i led topiti.

Izvadite trn

Parče belog luka zalepite flasterom na mesto gde vam je ušao trn i ostavite da prenoći. Nakon što izvadite trn, na tom mestu neće biti crvenila i otoka.

Začepite pukotinu

Iako mnogi trvde da ovaj metod nije uobičajen, beli luk može da popravi pukotine na staklu. Jeste li ikada primetili da su vam prsti lepljivi nakon upotrebe belog luka? Izmrvite ga i protrljajte ga o izrebanu površinu.

Pomaže u borbi protiv akni

Možete ga koristiti na dva načina:

– Jedite ga, jer ojačava imuni sistem
– Utrljajte ga na aknu, ali ga razblažite da biste izbegli crvenilo

Koristite ga protiv štetočina

Da biste otklonili štetočine sa vaših biljki jednostavno ga pomešajte sa vodom i sapunom i sipajte u prskalicu. Ovo je odličan način da se otarasite buba i sitnih štetočina bez upotrebe hemikalija i pesticida.

Hvatajte ribu

Neki ribolovci preporučuju da se beli luk stavi direktno na crva, drugi preporučuju da se postavi na gumeni mamac, a neki da se koristi puter od belog luka.

Leči prehladu

Beli luk poboljšava imuni sistem, pomaže u borbi protiv virusa, a i dobra je prevencija protiv prehlade.

Izvor: fokuzz.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here