Petogodišnji Boško Karišik iz Arilja utopio se juče u Rzavu maltene u centru grada, pred očima svog rođenog brata (6) i ujaka Vladimira koji je dečake čuvao u parkiću pored reke kod visećeg mosta.

Tragedija se dogodila oko podne kada su nesrećni Boško i njegov brat sa ujakom dan provodili pored Rzava, igrajući se na klackalicama i ljuljaškama. U jednom trenutku, dok su sedeli na klupi, Boško je ustao i krenuo prema reci. Došao je do same obale, ne mareći na ujakove povike „Stani, stani!“, najverovatnije se okliznuo i upao u vodu. Mutna, nadošla reka ga je povukla niz brzake i za tili čas dete je bilo nasred reke.

– Njegov ujak i brat su potrčali obalom, bata je dovikivao: „Boško, Boško“, išli su kraj vode stotinak metara i gledali kako matica nosi mališana. Vladimir je potom ušao u dvorišta preko puta parka i zatražio pomoć. Nas nekoliko komšija je istrčalo napolje i pokušalo da pomogne, ali se duž reke nije moglo ići zbog nepristupačnih obala. Neverovatno da se osim ujaka i brata više niko nije zatekao u parku u trenu kada je dete upalo u vodu – ispričali su nam juče Ariljci koji žive u ovom delu grada.

Mesto gde je dečak upao u reku RzavFOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA
Mesto gde je dečak upao u reku Rzav

U međuvremenu je alarmirana policija. Ubrzo su na lice mesta stigli vatrogasci iz Arilja, za njima iz Požege, a potom i vatrogasno-spasilačka ekipa iz Užica za rad na vodi koja je čamcima krenula Rzavom nizvodno.

Posle nekih sat vremena telo petogodišnjaka je pronađeno u mestu Sastavci, kilometar i po, dva od mesta gde je voda ponela dečaka, već u toku Moravice u koju se uliva Rzav.

Ujak Vladimir, kažu Ariljci koji su se zatekli na licu mesta, delovao je konfuzno i u šoku.

Telo nasukano na granje uz obalu primetili su vatrogasci koji su ušli u vodu, izvukli ga i nadajući se da je dete živo pokušali da mu ukažu prvu pomoć. Koji tren kasnije pristigla je i ariljska hitna pomoć koja je dečaku dala injekciju adrenalina i probala da ga reanimira, a potom dete prevezla u Dom zdravlja gde je, nažalost, konstatovana smrt.

U kući gde je živeo Boško Karišik sa bratom, majkom, ujakom i babom i dedom, u trošnoj kući u naselju Vigošte, tri sata posle nesreće bila je tišina.

– Otišli su u šetnju… Boško je prišao vodi… Vladimir kaže da nije mogao ništa – rekla nam je dečakova baka Snežana potpuno u stanju šoka.

Boškova baka SnežanaFOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA
Boškova baka Snežana

Pokazivala nam je sliku Boška i njegovog brata, snimljenu na rođendanu starijeg sina prošlog meseca.

Ujak Vladimir, koji je sestrića poveo u kobnu šetnju, šetao je sam po dvorištu takođe nesvestan, govorio je unaokolo: „Samo je krenuo i nestao. Za sekund ga je odnela voda… Trčali smo… Nadošao je Rzav, mutan.“

Poznanici porodice stradalog Boška Karišika kažu da su on i njegov brat deca razvedenih roditelja i da ih je ceo život pratila nemaština. Sve komšije sa kojima smo pokušali da razgovaramo hvalile su Boška, ali niko nije želeo da govori o njihovoj porodici.

Vest o sinovljevoj smrti Boškovog oca zatekla je u inostranstvu.

Dozivao bratića u reci

– Najjezivi trenuci su bili oni dok je dečak na obali dozivao brata kog je nosila reka, a ona ljudima koji su se skupili u parkiću govorio kavku je Boško imao kapu, nadajući se da će taj detalj pomoći u potrazi – ispričala nam je žena koja živi blizu visećeg mosta nad Rzavom i koja je čuvši dečakovo zapomanje izašla iz dvorišta da vidi šta se dešava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here