Povodom proslave 160. Teslinog rođendana večeras će na Kalemegdanu biti predstavljena replika njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine

Muzej Nikole Tesle, Nikola Tesla stvari
Foto: Telegraf, Wikimedia/Public domain

Danas će povodom 160. rođendana Nikole Tesle biti održan niz manifestacija širom Srbije.

Spomenik će biti postavljen na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, a otkriće ga predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Povodom proslave 160. Teslinog rođendana večeras će na Kalemegdanu biti predstavljena replika njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine.

Uz državne zvaničnike specijalni gost iz Amerike biće Teslin jedini bliski rođak Vilijem Terbo.

Foto: Čitalac Telegrafa

Foto: Čitalac Telegrafa

Transformator će na Kalemegdanu biti postavljen do 15. jula i tokom svake večeri predviđen je poseban program za sve posetioce.

Na aerodromu Nikola Tesla od 12 sati biće premijerno prikazan video rad umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećen Nikoli Tesli.

Ovaj video rad, kao i filmovi o starim hidroelektranama, prikazivaće se povodom rođendana Nikole Tesle i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, čime će “Tesla dani 2016″ simbolično spojiti zemlje u kojima je Tesla ostavio traga.

Foto: Uglješa Rašević

Foto: Uglješa Rašević

Jubilej, 160. godine od rođenja Nikole Tesle – jednog od najvećeg umova i naučnika svih vremena, obeležiće i Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle i Medija centar “Odbrana” tako što će o liku i delu najpoznatijeg srpskog pronalazača govoriti osnivači centra, direktorka Milka Kresoja, kao i diplomirani inženjeri Spasoje Vlajić i Goran Marjanović.

Posetioci svečanosti moći će da vide eksponate zasnovane na Teslinim tehnologijama (klasičan Teslin transformator, generator Teslinih skalarnih talasa, svetlosni procesor).

U Beogradu, ali i širom Srbije, u Naučnim klubovima, danas će Centar za promociju nauke (CPN) organizovati naučnopopularne radionice, nekoliko izložbi, ulične eksperimente, naučnu potragu za blagom i brojne druge sadržaje.

Foto: Wikimedia/Public domain, Pixabay

Foto: Wikimedia/Public domain, Pixabay

U okviru manifestacije “Tesla dani 2016″ tokom čitavog jula, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan, saopštio je organizator “Klaster puteva kulture”.

Baš na rođendan Nikole Tesle može se zaviriti i u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

Posebno iznenađenje za danas priprema Narodni muzej Kragujevca, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu. Ceo program “Tesla dana 2016″, koji se odvijaju u više od 10 gradova širom Srbije.

Foto: Promo

Foto: Promo

Tesla je američki naučnik srpskog porekla, a najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv – mera za magnetnu indukciju “tesla”.

Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao “Teslin transformator”, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem.

Inače, Dan nauke u Srbiji obeležava se svake godine 10. jula, a vezuje se za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača koji je 10. jula rođen u Smiljanu kraj Gospića.

(Telegraf.rs / Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here