На данашњи дан црква и верници сећају се Свете Харитине чији су живот и страдање једни од најпотраснијих у целом хришћанству.

 

Српска православна црква данас прославља празник посвећен Светој Харитини, ранохришћанској мученици и светитељки из 3. века. Била је сироче, а у детињству ју је усвојио извесни Клаудије, угледни човек и хришћанин који ју је од малена васпитао у тој вери.

Легенда каже да је Харитина била смерна, послушна и ћутљива девојка која је још у раној младости решила да постане Христова невеста.

Негде у то време цар Диоклецијан је наредио велики прогон хришћана у коме је и Харитина, иако веома млада, ухапшена и изведена пред судију. Након што је одбила да се поклони паганским божанствима, Харитина је страшно мучена – ошишали су јој косу и по глави посули жар, а затим везали за точак који су џелати окретали.

Међутим, девојка је остала жива, па је судија наредио да се баци у море. На велико чуђење свих, Харитина је из воде изашла неповређена, али ово није био крај њених мука.

Пакосни судија, видевши светитељку живу, посла на њу групу младића како би је обешчастили и тако јој пољуљали веру у Бога.

Предање каже да је тада, видевши да не може да се спасе, Харитина клекла и помолила се и након тога умрла пре него што ју је иједан од напасника и дотакао.

Света Харитина до данашњих дана се сматра заштитницом невиних и смерних девојака и жена. Верује се да ће управо Света Харитина помоћи свима који данас западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

– Овчица Твоја Исусе, Харитина, зове силним гласом: „Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.“ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here