Pravi šok u Zenici izazvao je jutrošnji tekst koji je objavljen na popularnom blogu 32.vijećnik, a u kojem je otkrivena informacija da je za sjednicu Gradskog vijeća Zenice pripremljena informacija o stanju/statusu bivšeg odmarališta «Duće» (Dugi Rat, Republika Hrvatska), s prijedlogom mogućih rješenja.

– U već pripremljenom materijalu za nove vijećnike stoji: “Prvo, usvaja se Informacija o trenutnom stanju/statusu bivšeg odmarališta `Duće`, Dugi Rat, Republika Hrvatska s prijedlogom mogućih rješenja u tekstu koji se nalazi u prilogu ovog zaključka. Drugo, ovlašćuje se Gradonačelnik za pokretanje i provođenje procedura prodaje odmarališta `Duće` putem međunarodnog tendera. Zadužuje se Gradonačelnik da prijedlog Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača sa izvještajem Komisije za provođenje međunarodnog tendera dostavi Gradskom vijeću na izjašnjavanje.

Autor teksta na 32.vijećniku, poznati građanski aktivist Muhamed Pivić, izražava svoje uvjerenje da je «Stručna služba Gradskog vijeća i Gradonačelnika», zapravo još u u starom sazivu unaprijed pripremila zaključke koje bi novo Gradsko vijeće, on pretpostavlja pod snažnim pritiskom, trebalo potvrditi «i ovlastiti novog iskusnog gradonačelnika da preuzme već dobro pripremljene radnje oko prodaje državne imovine».

– Nadam se da nakon izvjesnog vremena neće reći kao neki iz prethodnog saziva, kada su faktički poklonili komad zemlje vrijedan više od 11 miliona maraka švicarskoj kompaniji KTG Branka Montenegra, “J… ga, pogriješili smo”. To bi moglo da ih košta već na narednim izborima – dodaje Pivić.

Naravno, ne treba zaboraviti ni propise vezane za zabranu raspolaganja državnog imovinom.

– Ako bilo koji novi vijećnik ne vjeruje u ovo što pišem, neka pokuša biti protiv ovog unaprijed pripremljenog zaključka. Neka zatraži sprovođenje referenduma, kao što moj kolega reče. Za jedno ovakvo ozbiljno pitanje bi i trebao referendum. Jer, radi se o prodaji imovine građana Zenice – zaključuje autor teksta.

On smatra da ne stoje argumenti, kako nema drugog rješenja osim prodeje i kako je ovo jedino ispravno rješenje, jer bi možda zadržavanje i preuređenje bivšeg odmarališta «Duće» moglo biti dobro za djecu i starije i iznemogle osobe da se makar na kratko maknu od ove prljave tehnologije koje jako zagađuju okoliš.

– Naravno, spominjat će krizu, rupe u budžetu, ekonomsku opravdanost, ali se ni jednog trenutka neće upitati kuda ide novac od naknada i uplata prihoda ili novčanih kazni za zagađivače zraka koji su narušili zdravlje svojim zagađivanjem životne sredine. Da li bi se tim novcem ili primoravanjem najvećeg zagađivača na ulaganje i investiranje u jedno takvo odmaralište koje bi bilo namijenjeno djeci jednog od najprljavijih gradova? Nije li bolje rješenje imat “svoje” odmaralište, u svom vlasništvu, sa svojim radnim osobljem? Ne donosi li jedno takvo slično rješenje i nova radna mjesta? Ne znam. Nisam ja gradski vijećnik, samo ‘nako pitam – zaključuje Pivić.

JOŠ JEDNA ZANIMLJIVA ODLUKA… Još jedna zanimljiva Odluka pripremljena je za novi saziv Gradskog vijeća Zenice. Takva odluka već je najavljena u predizbornoj kampanji kasnije izabranog gradonačelnika, a odnosi se na to da Zenica u 2017. godine treba prestati finansirati ustanove kulture od značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu (riječ je o institucijama, muzejima i slično koji se nalaze u Sarajevu).

O čemu se radi možete pogledati u faksimilu pripremljenog prijedloga Odluke.

Duce

(Doznajemo.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here