Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju Vavedenje presvete Bogorodice, kod Srba znane i kao Sveta Prečista.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Vavedenje presvete Bogorodice, kod Srba znana i kao Sveta Prečista i predstavlja dan kada je Presveta Marija postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji praznuju stočari. Oni veruju da će im Bogorodica zaštititi stoku od zveri.

U istočnoj Srbiji su na osnovu vremena tog dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na današnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Ovo je jedan od dvanaest hrišćanskih praznika i označava ulazak svete Bogorodice u hram.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Kada je imala tri godine, Marija je u skladu sa zavetom roditelja Joakima i Ane ako dobiju porod da će dati dete u hram, dovedena u Jerusalim. Tu ju je dočekao otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije koji joj je na ulazu rekao:

“Hodi, moga proroštva ispunjenje! Hodi, obećanja Gospodnjih izvršenje! Hodi, zaveta Gospodnjeg pečate! Hodi, saveta Gospodnjeg obelodanjenje! Hodi, tajni Gospodnjih punoćo! Hodi, svih proroka ogledalo! Hodi, oveštalih gresima obnovljenje! Hodi, onih što u tami sede svetlosti! Hodi, najbožanstveniji i najnoviji dare! Uđi u radost, u hram Gospoda tvoga: u donji deo hrama, dostupan ljudima, a kroz kratko vreme i u nedostupan za njih!”

Boraveći tako sa anđelima u Svetinji nad Svetinjama, Marija je odlučila da večno ostane u anđeoskoj čistoti zbog čega se zaručila Bogu kojem je služila dan i noć.

(Telegraf.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here