U društvu je još uvek tabu tema depresija koja se javlja kod većine žena nakon porođaja iako je učestala pojava.

 

Sramota je pričati o tome kako se majke nakon porođaja ne osećaju odmah idealno i psihički stabilno i jako, a svaka priča o tome zaslužuje pohvale jer ukazuje na postporođajnu depresiju sa kojom se suočava skoro 80 procenata novopečenih majki.

Hrabrost da svoje iskustvo podeli sa javnosti smogla je blogerka Bunmi Laditan koja je priznala da su joj trebale godine kako bi se povezala sa svojom bebom.

 

” Najjače me je pogodilo posle mog trećeg deteta, mog prvog sina. Svi znamo za anksioznost, prejedanje, loše misli, bes koji nas preplavi poput talasa i preznoji, a onda nestane uz more suza koje isplačemo. Ali niko ne može da vas pripremi na osećaj da držite u naručju bebu i nemate osećaj da je ona vaša. Sa prvo dvoje dece sam imala instant konekciju. Imala sam onaj instinkt maj medvedice koja će da ubije svakog ko bi bio pretnja bebi. Ali kada sam došla kući sa malim zamotuljkom slatkim kao bombončić, znala sam da nešto fali. Nisam imala osećaj da je moj. Imala sam utisak da se brinem o tuđem detetu. Dok sam mu menjala pelene i oblačila mu benkice gledala sam ka vratima u želji da uđe neka žena, njegova prava majka i kaže mi “Dobar posao. Ja ću preuzeti odavde”. Dok sam ga noću dojila bila sam tako nesrećna i plašila sam se da će to drugi ljudi da primete, ispričala je Bunmi”.

Kada se obratila lekaru i dobila dijagnozu i terapiju, njeno raspoloženje se stabilizovalo, ali se konekcija nije javila kao magijom donešena. Umesto toga, trebalo joj je tri godine dok nije osetila da je njen sin zapravo njen.

 

” Za to vreme, ja sam volela mog mališana, vodila ga u igraonice, parkove, mazili smo se, nacrtala sam njegove ruke i uzela mu otiske za uspomenu, napravila na stotine fotografija, ali je ponor između nas postojao i dalje. Molila sam se da on to ne oseća”.

 

Vremenom stvari su došle na svoje i ona je odlučila da podeli svoju priču kako bi drugim majkama pokazala da je potpuno normalno da se bore za konekciju sa bebom.

Jednog dana sve dobije svoj smisao.

 

“Majko, ako prolaziš kroz ovo danas dok menjaš pelenu svojoj bebi ili kupaš mališana uz pomisao da nikada nećeš osetiti vezu sa njim, molim te samo sačekaj. Budi tu, uspavljuj ga, neka tvoje lice bude poslednje što će videti pre nego ga ušuškaš i poljubiš za laku noć. Svaki put kada to radiš, anđeli posipaju provaliju koja je između vas i popunjavaju je. Jednog dana sve će proći i ti nećeš imati osećaj da si nešto propustila. Nije fer što moraš za to da se boriš i što ti to nije došlo prirodno, ali u životu je samo trud i rad garancija za uspeh. Imaj vere i tvoji napori biće nagrađeni. Pričaj sebi nežno. Diši. Potraži pomoć. Sve će da se sredi. Samo mirno, poručila je ona svim majkama koje prolaze kroz ovakvo iskustvo”.

Kurir.rs/ Metro.co.uk, Foto: Profimedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here