Njen savet mora da čuje svaka žena ako ne želi da izgori od majčinstva

Nakon što je rodila svoje prvo dete i podlegla tipičnim, ma zapravo modernim majčinskim stresovima, poznata australijska blogerska “kraljica” Konstanc Hol za savet je pitala svog tatu, odnosno mamu koja je podigla 11-oro dece i gotovo nikada nije izgledala kao da će svakog trenutka “pregoreti”.

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

Foto: Profimedia

“Ona se nikada nije ni upola toliko živcirala kao što se živcirate vi moderne mame!”

Savršen savet koji joj je objasnio dodatnim rečima – “Ona nije morala da ide u banku, nije morala da trči u prodavnicu, ona nije ni znala, niti je htela da se toliko nervira oko svega oko čega se vi živcirate. Njoj i mnogim mamama pre nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora da dostigne svaki svoj razvojni korak u nekom zadatom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju decu, uživajući u njima i u njihovom društvu”.

Nije li to zaista savršen savet i jedan bezbrižan put koji bi moderne mame definitivno trebale da pronađu.

Poređenja radi, uz ovaj je savet Konstanc na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega su mame toliko zastranile.

– Mnogi od nas danas, stavimo ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj deci i svi smo mi zapravo samo upola kao posvećene svojoj deci i to ne zato što to ne želimo – već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugog, da baš zbog toga što svojoj deci želimo samo najbolje, najviše nekako ignorišemo njih, a i sebe same”, priznala je Konstanc koja inače ima četvoro dece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu, prenosi Index.hr.

Foto-ilustracija: Foter/The Travelling Bum

Međutim, čak i kada ona – baš ona – oličenje spontanosti i bezbrižnosti, prizna ovako nešto, odmah nam je jasno u čemu je zapravo problem.

“Mi se danas toliko trudimo da budemo savršene mame – želimo da budemo super mame, super dojilje, želimo da izgledamo savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnicu, idemo u banku, obavljamo poslove, kuvamo organsku hranu, živciramo se na najjače, jer nemamo vremena ni za frizuru da nam neko sakrije te sede, i bukvalno se bojimo da klince nahranimo nekom gotovom večerom koju smo kupile – samo zato da nam ne SUDE!”.

I šta smo zapravo time dobili? Tom stalnom utrkom da budemo najbolje što možemo, pita se ona…

Foto: Profimedia

“Dobili smo to da smo živčanije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše dece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) ispada da na kraju dana više nemamo vremena da se bavimo bilo čime. I ne samo to”, dodala je Konstanc.

I toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – “Stalno smo tu negde, ali smo stalno i nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša deca i naši partneri više ne doživljavaju kao pre. I oni nas poslušaju samo na pola, jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima

Sve zato što smo se toliko trudile da budemo super mame i super žene – umesto da se stvarno opustimo i počnemo da konačno živimo u trenutku – za tu decu koju smo s toliko ljubavi doneli na svet.”

Da li se slažete sa njenim rečima?

(Telegraf.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here